Datum: 27-09-2023 - 22:58
19
okt
'16

Grondwateroverlast aangepakt

De komende weken wordt in Noordwijk aan Zee een drainage aangelegd. Een buis die grondwater afvoert. Horizontaal. 700 meter lang. Onder de Koningin Wilhelmina Boulevard. De straat hoeft er niet voor open. De aannemer boort hem onder alles door.

Verschillende oorzaken

De overlast was behoorlijk. Met name in en rond de Hoofdstraat. Er stond grondwater in kelders van winkelpanden, wooncomplexen en parkeergarages. De klachten stroomden bij de gemeente binnen. Eerst werd er gezocht naar de oorzaken. Uit dat onderzoek blijkt de verhoging van de grondwaterstand een gevolg van de “Dijk in Duin”. Die Noordwijk beschermt tegen de zee.  Maar ook de kustverplaatsing en de infiltratie van regenwater zorgen voor een te hoge grondwaterstand.

Laag houden van het grondwater

De gemeente Noordwijk, het Hoogheemraadschap van Rijnland en de gedupeerden hebben samengewerkt en naar een oplossing gezocht. Dat werd de horizontale drainage. Hiermee kan het grondwaterpeil laag gehouden worden. Net zo laag als de water stond voor de aanleg van de "Dijk in Duin". Dan heeft niemand meer last van natte kelders.

Eind november gereed

Dennis Salman, wethouder gemeente Noordwijk (op de foto links) en Sjaak Langeslag, Hoogheemraad van Rijnland, hebben samen het startsein gegeven voor de aanleg. Beiden hopen dat met het werk de overlast van het grondwater voorbij is. Het werk is eind november 2016 gereed.

{gallery}8240{/gallery}

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.