Datum: 09-06-2023 - 21:06
24
jun
'19

Column Alexander van der Pijl: Terug naar de natuur.

Iedereen weet wel wat een kerkhof is. Volgens de digitale Van Dale, Wikipedia: een ruimte rondom de kerk, onder meer gebruikt voor begravingen. Mijn beschrijving is de volgende… Men komt er niet graag. Je vindt er stenen met namen van allen die ons zijn voorgegaan. Het ene graf is netjes onderhouden, bij het andere kun je de letters niet meer lezen door het vele onkruid, wat misschien wel duidt op weinig bezoek de laatste jaren...

Door de jaren heen kunnen ook de monumenten nog eens schots en scheef gaan staan. In de uitvaartbranche zijn doorgaans niet veel mogelijkheden. Het is begraven of cremeren. Maar… inmiddels is er ook nog een alternatief bij het begraven, natuurbegraven. Volgens Wikipedia: een natuurbegraafplaats is een begraafplaats waar de graven zijn gesitueerd op een gekozen plek in een natuurlijke omgeving. Sommige natuurbegraafplaatsen liggen in een bos- of parkachtig landschap.

Ik zal het verder verduidelijken. Men kiest zelf een plekje uit. Je ontvangt dan de GPS coördinaten, zodat je de plek altijd weer terug kunt vinden. Het graf markeer je alleen met vergankelijk materiaal, zoals bijvoorbeeld een dunne houten boomschijf, waarop je een naam kunt zetten. Wanneer je op een natuurbegraafplaats wandelt, waan je je volledig in de natuur. Bomen, struiken, vogels, water, noem maar op. Het is een ideale omgeving om je verdriet een plekje te geven.

Zeven jaar geleden startten wij een initiatief, de eerste natuurbegraafplaats in Noord-Holland. Net boven Alkmaar maken wij van 24 ha grasland een recreatiepark van 13 ha, met aansluitend een natuurbegraafplaats van 11 ha. Nog dit jaar wordt met de aanleg begonnen. Terug naar de natuur? Kijk eens op www.geestmerloo.nl

Inloopspreekuur

Elke tweede woensdag van de maand heeft Van der Putten & Dunweg van 9.00 - 10.00 uur een inloopspreekuur. Loop gerust binnen voor informatie over wat er komt kijken bij een uitvaart. De koffie staat klaar!
• 0252 - 413 213
• Vanderputtenendunweg.nl
• Heereweg 21, 2161 AC Lisse 

Alexander van der Pijl
Van der Putten & Dunweg Uitvaartzorg

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.