Datum: 27-09-2023 - 18:12
08
me
'19

Strandreservaat Noordvoort geopend.

Vanmiddag werd door wethouder Sjaak van den Berg van de gemeente Noordwijk en door wethouder Ellen Verheij-de Haas van de gemeente Zandvoort het strandreservaat Noordvoort geopend...

Voorafgaand was er bij Nederzandt een openingswoordje waarna dichter Marco Termes een speciaal geschreven gedicht voordroeg:

'Een zee zonder kust is niet mogelijk.

Een kust zonder zee evenmin.

In rust, drukte en beweging zoeken ze balans.

Ze zijn broeder en zuster. Symbiose.

Zee en strand. Schouder aan schouder.

Zo houden ze van elkaar. Water en land.

Zilt en zoet. Golven, wind, zand.

Puur natuur en menselijk verstand.

Geven, nemen, delen. Zij aan zij. Hand in hand.

Een omleiding als stille verleiding want uiteindelijk

vinden wij alles van diepste waarde 

slenterd en meanderend.'

Na het gedicht vertrok de groep aanwezigen voor een flinke wandeling richting Zandvoort naar het natuurreservaat. Regen en wind hielden hun niet tegen.

Een zeereep-pad en drie uitzichtpunten zorgen voor rust op het strand. Noordvoort ligt tussen de strandpalen 70 en 73. Over een lengte van 3 kilometer mag u er over de buitenste duinenrij lopen. Dat is uniek in Nederland. Het zeereep-pad is aangelegd om zeehonden en vogels op het strand wat rust te geven. Wie op afstand blijft, geeft deze dieren de ruimte die ze verdienen. Treft u het, dan laten zij zich vanaf de duinen uitstekend bewonderen.

Het wandelpad over de zeereep biedt met liefst drie uitzichtpunten een weids programma. Kom er genieten van fraaie vergezichten, frisse zeewind en bijzondere dieren en planten.

Strandreservaart Noordvoort is er om de rust op het strand te bevorderen. Verlaat het strand bij strandpaal 70 of 73 en loop over de zeereep verder, dat is uniek in Nederland. Lijn honden aan, op het strand en in de zeereep. Volg het wandelpad en houd in het duin en op het strand afstand van vogels en zeehonden. Rijd stapvoets te paard.Recreëer liever niet bij de duinvoet of in de zeereep.

Op de website van Noordvoort vindt u alle informatie over het prachtige strandreservaat.

{gallery}11431{/gallery}

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.